Współpraca z Agencją Rynku Rolnego

Drukuj
Opublikowano: 17 lipca 2012
Wpisany przez: Maciej Krupski

W zdrowym ciele – zdrowy duch…

Jako jedna z pierwszych szkół na Opolszczyźnie przystąpiła zarówno do programu „Szklanka mleka” jak i „Owoce w szkole” aktywnie uczestnicząc w nich do dnia dzisiejszego. Zatem nie bez kozery Publiczna Szkoła Podstawowa nr 5 w Opolu była miejscem zorganizowanych przez Opolski Oddział Terenowy ARR kolejnych warsztatów edukacyjnych pt ”Żyję zdrowo, bo jem kolorowo”.

25 października Agnieszka Zagola i Aleksandra Radomska świetnie bawiąc się z pierwszo i drugoklasistami wpajały im wiedzę na temat zdrowia i związanych z nim prawidłowych nawyków żywieniowych oraz bezpiecznego i aktywnego życia od najmłodszych lat.

Agnieszka Zagola opowiedziała uczniom o przeprowadzonych przez grupę lekarzy badaniach w placówkach oświatowych na terenie Opolszczyzny, dotyczących sposobu odżywiania się dzieci i młodzieży oraz płynących z tego tytułu konsekwencji. Wyniki jak się okazało były zatrważające. Większość uczniów nie spożywa śniadań – podstawowego dla rozwijającego się i myślącego w szkole organizmu – posiłku. Pozostali wielokrotnie przyznawali się do śniadania w postaci – i tu posypały się przykłady: baton, pączek, sok, guma, kanapka z dżemem etc. Perspektywy są przewidywalne: otyłość, cukrzyca, zaburzenia rozwoju dziecka, nadmierna potliwość, deformacje kości, wczesna próchnica. Podczas warsztatów dzieci uczestniczyły w licznych konkursach. Pomidory kontra gruszki rywalizowały dzielnie do ostatniej rundy wykazując się dużą pomysłowością, sprytem i wiedzą. Niektóre dyscypliny wykorzystane przez Aleksandrę Radomską podczas warsztatów wymagały od dzieci uruchomienia wszystkich zmysłów. Tak, więc uczestnicy warsztatów wąchali, dotykali i smakowali. Uczniowie do zajęć przygotowali się wzorowo. W klasach zorganizowane były tablice edukacyjne, kąciki zdrowia a także stolik owocowo-warzywny.
Pani Ewa Mielniczuk – Wicedyrektor Szkoły hołduje wszelkim akcjom mającym na celu podnoszenie wiedzy swoich podopiecznych w tym zakresie, dlatego też nauczyciele wielokrotnie poruszają tematy zdrowia zarówno z dziećmi jak i ich rodzicami.

„Jeżeli od pierwszych lat życia dziecka zadbamy, by jego dieta była zróżnicowana, pełna warzyw i owoców, bogata w składniki odżywcze, zawierająca dostateczną ilość wody, możemy zmniejszyć ryzyko pojawienia się w jego dorosłym życiu chorób cywilizacyjnych, dlatego tak ważna jest współpraca wielu osób: nauczycieli, urzędników, lekarzy, rodziców – przecież cel mamy wspólny” – mówi Dyrektor OT ARR w Opolu Jarosław Kowalczyk.

Zachowania zdrowotne kształtują się u człowieka od wczesnego dzieciństwa pod wpływem różnych czynników i wzorców osobowych zaobserwowanych w domu przedszkolu, szkole, społeczeństwie, środkach masowego przekazu. Nawyki wyniesione z dzieciństwa i młodości decydują w istotnym stopniu o stylu życia człowieka dorosłego. Nic, więc dziwnego, że wychowawcy klas, w których przeprowadzono warsztaty świecą dla swoich podopiecznych przykładem. Miłośniczka tańca Pani Joanna Parasiewicz, pod okiem, której odkrytych zostało wiele tanecznych talentów zdobywających laury na arenie kraju oraz Pani Barbara Drożdżyńska obecnie mocno zaangażowana w muzykoterapię bębnami afrykańskimi Jembe - obie o smukłych i wysportowanych sylwetkach krzewią wiedzę zarówno dotyczącą właściwej diety jak i aktywnego stylu życia. Ma to swoje odzwierciedlenie w licznych fakultatywnych zajęciach sportowych, na które chętnie uczęszczają ich wychowankowie. Miło było, więc patrzeć jak po takich wyczerpujących warsztatach uczniowie z apetytem sięgnęli do kosza pełnego ekologicznych jabłek.