Kuchenne inspiracje studentów

Drukuj
Opublikowano: 08 grudnia 2015
Wpisany przez: Rafał Rippel

Oddział Terenowy w Opolu w dniach 1-3 grudnia zorganizował wspólnie z Politechniką Opolską seminaria pt. „Kuchenne inspiracje studentów”.

W sumie na przedsięwzięcie przybyło ponad 100 uczniów ze szkół średnich o profilu gastronomicznym i rolniczym z całego województwa. Wydarzenie zostało otwarte przez prof. dr hab. Katarzynę Szwedziak, kierownika Katedry Inżynierii Biosystemów oraz Agnieszkę Zagolę, Dyrektora OT ARR w Opolu, które podkreśliły jak ogromne znaczenie w życiu człowieka jest właściwe spożywanie i jakość produktów spożywczych. Zajęcia rozpoczynały się wykładem nt. prawidłowej diety człowieka prowadzonego przez pracownika PO dr Dominikę Matuszek – dietetyka. Następnie w nowoczesnym laboratorium gastronomicznym kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka przyszli kucharze mieli zajęcia warsztatowe. Za pomocą specjalistycznych przyrządów oraz pod kierownictwem dr inż. Moniki Dąbrowskiej – Molęda, uczniowie uczyli się jak badać świeżość produktów, poznawali rodzaje obróbki termicznej i ich wpływ na produkty spożywcze. Pod okiem specjalisty uczyli się o wpływie dymu wędzarniczego na wyroby mięsne a także przygotowywali własne receptury na ciasta do produkcji wafelków smakowych z wykorzystaniem naturalnych składników. Zaproszeni uczniowie musieli samodzielne przygotować i wydać zdrowe dania. Tematem przewodnim były potrawy z ryb i mięsa wieprzowego. Seminaria zakończono wspólną oceną i degustacją. Celem organizacji seminariów było podniesienie wiedzy i doświadczenia młodzieży na temat zasad komponowania diety, doboru składników, technologii gastronomicznej oraz korzyści płynących ze spożywania urozmaiconych produktów żywnościowych w myśli zmiany świadomości konsumentów.