Od ziarenka do bochenka … czyli III edycja kampanii „Tydzień chleba w szkole”

Drukuj
Opublikowano: 24 października 2012
Wpisany przez: Rafał Rippel

18 października w auli Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach po zorganizowano zakończenie obchodów święta chleba żytniego. Mieszkańcy Głubczyc i okolic mieli możliwość zapoznać się z historią chleba, zobaczyć reprodukcje obrazów, przeczytać wiersze, których tematem było pieczywo.  W centralnym miejscu auli znalazły się eksponaty, związane z przygotowaniem i wypiekiem pieczywa a wśród nich sita, łopaty do chleba, żarna, naczynia gliniane   itp. a także inne sprzęty dawniej używane w domach. Zasadniczą część wystawy stanowiły stoiska, na którym prezentowali swoje wyroby lokalni piekarze. Prezentowano liczne gatunki chleba z przewagą bochenków z mąki żytniej, pieczone tradycyjnie na zakwasie a że „nie samych chlebem człowiek żyje”, wypiekom towarzyszyły wyroby nabiałowe z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej  Głubczyce i „Toski”. Dodatkową atrakcją była degustacja świeżych bułek, pieczonych przez uczniów na oczach zwiedzających.

W uroczystych obchodach udział wzięła Pani Agnieszka Zagola Dyrektor OT ARR w Opolu, która wraz z Dyrektorem Zespołu Panem Bogusławem Chochowskim wręczała nagrody zwycięzcą Konkursu na „Najoryginalniejszy Bochen Chleba”. W tym roku najpyszniejszy okazał się wypiek według „babcinego” przepisu wykonany z orkiszowej mąki przez uczennicę Aleksandrę Baran. Pan Bogusław Chochowski przekazał również na ręce Pani Dyrektor podziękowania za dotychczasową współpracę miedzy obiema instytucjami. Nad obchodami dni chleba, które trwały od 15 do 18 października 2012r. patronat objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.