Strona, którą oglądasz jest stroną archiwalną.

Od dnia 21 sierpnia zapraszamy na nową stronę Kuratorium Oświaty w Opolu

www.kuratorium.opole.pl

Zdrowym być …

Drukuj
Opublikowano: 26 marca 2015
Wpisany przez: Rafał Rippel

PSP 24 OPOLE.1120 marca br w Publicznej Szkole Podstawowej nr 24 w Opolu odbyły się obchody Dnia Zdrowia pt. „Ćwicz dużo, jedz zdrowo by być sprawnym ruchowo”.

Spotkanie otworzyła Dyrektor szkoły Pani Jolanta Ślemp mówiąc jak istotnym i ważnym elementem jest krzewienie i przestrzeganie wśród uczniów właściwych zasad żywieniowych. Agencję Rynku Rolnego reprezentowała Dyrektor OT ARR Pani Agnieszka Zagola. Placówka Oświatowa uczestnicząca w programach „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole” od początku ich realizacji w Polsce bardzo aktywnie propaguje wśród swoich wychowanków te założenia. Na sali gimnastycznej, w której zebrali się wszyscy uczniowie szkoły, pedagodzy oraz zaproszeni goście dzieci zaprezentowały w formie wstępów artystycznych jak również w konkurencji sportowych działania podsumowujące promocję zdrowia. Pani Dyrektor Agnieszka Zagola pogratulowała wspaniałej inicjatywy i inwestycji w młodego człowieka oraz wyraziła zainteresowanie dalszą owocną współpracą dotyczącą promocji żywności i żywienia. 

Czytaj więcej...

De minimis – szkolenie dla młodych rolników

Drukuj
Opublikowano: 26 marca 2015
Wpisany przez: Rafał Rippel

ZSCKR OPOLE 18.02.2015 218 lutego br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach dla uczniów Technikum o profilu rolniczym odbyło się szkolenie dot. uzyskania dopłat z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego kategorii elitarny lub kwalifikowany. W trakcie spotkania pracownik Sekcji Informacji i Promocji, Marta Kwoczek, omówiła powyższy temat. „W dążeniu do poprawy efektywności produkcji rolniczej oraz jakości uzyskiwanych produktów rolno-spożywczych współczesne rolnictwo musi wykorzystywać postęp biologiczny”, podkreśliła Pani Agnieszka Zagola Dyrektor OT ARR w Opolu. W produkcji rolnej odbywa się to m.in. poprzez wykorzystanie w uprawach polowych materiału siewnego wysokiej jakości. Cieszy nas fakt zainteresowania młodych ludzi tą tematyką. Perspektywy rozwoju polskiego rolnictwa zależą od wielu czynników, a jednym z nich to powszechność informacji o co zadbali podczas spotkania pracownicy OT ARR w Opolu.

Czytaj więcej...

Przedszkolak dobrze wie co jest zdrowe, a co nie

Drukuj
Opublikowano: 19 stycznia 2014
Wpisany przez: Rafał Rippel

15 stycznia br w Publicznym Przedszkolu nr 55 w Opolu odbyły się warsztaty pt. „Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość”. Już na samym wejściu przedszkolaki śpiewająco przywitały zaproszonych gości piosenką, której głównymi bohaterami były owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne. Pani Agnieszka Zagola Dyrektor OT ARR w Opolu otwierając zajęcia podkreśliła, że codzienne spożywanie różnych produktów z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie żywienia daje pewność prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Wdrażając te zasady Panie Aleksandra Kubacka oraz Marta Kwoczek z Sekcji Informacji i Promocji pod nadzorem kadry pedagogicznej - Pani Lidii Janickiej Dyrektora przedszkola oraz Pani Bożeny Lutowskiej-Przygoda – nauczycielki, przeprowadziły z wychowankami liczne zabawy, pogadanki oraz konkursy, które wymagały od dzieci uruchomienia wszystkich zmysłów.

Czytaj więcej...

Ryba w roli głównej…

Drukuj
Opublikowano: 19 grudnia 2013
Wpisany przez: Rafał Rippel

arr25 93 grudnia br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach odbyło się seminarium na temat produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych w świetle dzisiejszych trendów konsumenckich, których organizatorem był Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Opolu.

Tematem przewodnim seminarium była ryba w różnych odsłonach, czyli promocja polskich ryb między innymi: karpia, dorsza, mintaja oraz pstrąga. Młodzież miała okazję wysłuchać prelekcji pt. ”oPolski karp jako zdrowy, lokalny produkt żywnościowy” – wygłoszonej przez Panią Magdalenę Wojciechowską Specjalistę ds. Promocji w LGR „Opolszczyzna” oraz zobaczyć film promujący rozwój rybactwa opolskiego. Marta Kwoczek reprezentująca OT ARR w Opolu przedstawiła prezentację na temat promocji dobrych praktyk żywieniowych w świetle mechanizmów realizowanych przez ARR oraz dopłat do działań informacyjnych i promocyjnych certyfikowanej żywności wysokiej jakości.

Czytaj więcej...

„Od kurczaka do cielaka…” czyli dlaczego warto jeść polski dobry drób.

Drukuj
Opublikowano: 19 grudnia 2013
Wpisany przez: Rafał Rippel

arr24 3Jak przygotować mięso, by nie traciło swoich wartości odżywczych, a przy tym było smaczne i zdrowe – tego między innymi 5 grudnia dowiedzieli się uczniowie
z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach.

Spotkanie otworzył Dyrektor szkoły – Bogusław Chochowski, dziękując przedstawicielom Agencji Rynku Rolnego oraz Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Głubczycach za dotychczasową współpracę, zachęcając uczniów do krzewienia wiedzy na temat zdrowej żywności. W harmonogramie warsztatów znalazły się zagadnienia dotyczące zbilansowanej diety dla młodzieży z uwzględnieniem badań Zakładu Epidemiologii i Norm Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, które omówił Specjalista Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej  Pani Joanna Zagwocka – Kierownik PSS-E w Głubczycach.

Czytaj więcej...

Nasz chleb powszedni

Drukuj
Opublikowano: 13 listopada 2013
Wpisany przez: Rafał Rippel

22 października w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach odbyły się uroczyste obchody dni chleba, w których uczestniczył Oddział Terenowy ARR w Opolu. W związku z tym zorganizowano konkurs kulinarny pod hasłem „Nasz chleb powszedni”.

Czytaj więcej...

O owocach, warzywach i o mleku…

Drukuj
Opublikowano: 13 listopada 2013
Wpisany przez: Rafał Rippel

21 października br w Publicznej Szkole Podstawowej nr 5 w Opolu przeprowadzono działania edukacyjne popularyzujące programy „Szklanka mleka” oraz „Owoce w szkole”. Celem tych działań jest zapobieganie nadwadze, otyłości i chorobom przewlekłym, które obarczone są stosowaniem niezdrowej żywności i brakiem aktywności fizycznej.

Czytaj więcej...

"Lekcja zdrowia” dla najmłodszych przy udziale ARR

Drukuj
Opublikowano: 13 listopada 2013
Wpisany przez: Rafał Rippel

18.10.2013 r. Agencja Rynku Rolnego OT w Opolu kontynuując działania promocyjne zorganizowała „lekcję zdrowia”, w czasie której uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej nr 15 w Opolu poznawali zasady racjonalnego żywienia.
Wychowanków przywitała Pani Agnieszka Zagola - Dyrektor Agencji Rynku Rolnego.

Czytaj więcej...

Kampania „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w Szkole”

Drukuj
Opublikowano: 13 listopada 2013
Wpisany przez: Rafał Rippel

Od 16 do 23 października w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bogdańczowicach odbyła się kampania pod hasłem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”, promująca zdrowe walory naturalnego chleba wypiekanego zgodnie z wiekową tradycją. W związku z tym zorganizowano liczne zajęcia dla uczniów: pogadankę na temat zdrowego odżywiania i udziału chleba w codziennej diecie, własnoręczny wypiek różnych rodzajów chleba, konkurs plastyczny na plakat pod hasłem „Zdrowy chleb – zdrowy styl życia”, treningi przygotowujące uczniów do udziału w zajęciach promujących zdrowy styl życia - „taniec belgijka”.

Czytaj więcej...

„Zdrowe lato” z Agencją Rynku Rolnego

Drukuj
Opublikowano: 06 sierpnia 2013
Wpisany przez: Rafał Rippel

16,19 oraz 22 lipca w świetlicach wiejskich w Rozmierzu, Rudziczce i Jankowicach Wielkich, kontynuując zajęcia edukacyjne przeprowadzone w trakcie trwania roku szkolnego pt. „Zdrowie mamy, bo owoce i warzywa zajadamy”, w ramach zajęć wakacyjnych pracownicy Sekcji Informacji i Promocji OT ARR w Opolu prowadzili warsztaty krzewiące wiedzę na temat dobrych praktyk żywieniowych. Zadbaliśmy o to, aby przygotowane przez nas lekcje były prawdziwie wakacyjne a nasi słuchacze zdobywali wiedzę poprzez dobrą zabawę.

Czytaj więcej...

Kuratorium Oświaty w Opolu 2012-2014