XVII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności
Uniwersytet Przyrodniczy wraz z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu organizuje
XVII Ogólnopolską Olimpiadę Wiedzy o Żywności.
W roku szkolnym 2014/2015 Olimpiada obejmuje etap szkolny, okręgowy i ogólnopolski.
I etap szkolny - do 10 października 2014r.
II etap okręgowy - 28 listopada 2014r.
III etap ogólnopolski - 12-13 marca 2015r.
Olimpiada organizowana jest dla uczniów technikum, słuchaczy kursów kwalifikacyjnych kształcących się w zawodach: technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz liceum ogólnokształcącego.
Laureaci finału Olimpiady otrzymują preferencje przy przyjmowaniu na studia.
W roku szkolnym 2014/2015 laureaci mają wstęp bez egzaminu na następujące uczelnie:
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – Wydział Nauk o Żywności
i Żywieniu,
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Wydział Nauk o Żywności,
- Uniwersytet Rolniczy w Krakowie - Wydział Technologii Żywności,
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Wydział Nauk o Żywności, Towaroznawstwo,
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji,
- Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu – Wydział Towaroznawstwa,
- Politechnika Gdańska w Gdańsku – Wydział Chemiczny, Biotechnologia,
- Politechnika Łódzka w Łodzi – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - Wydział Technologii Żywności i Żywienie Człowieka,
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie – Wydział Nauk o Żywności,
- Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy – Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej.
Organizator Olimpiady przekazuje Regulamin na rok szkolny 2014/2015, który znajduje się na stronie internetowej www.zsps.poznan.pl