„Od kurczaka do cielaka…” czyli dlaczego warto jeść polski dobry drób.

Drukuj
Opublikowano: 19 grudnia 2013
Wpisany przez: Rafał Rippel

arr24 3Jak przygotować mięso, by nie traciło swoich wartości odżywczych, a przy tym było smaczne i zdrowe – tego między innymi 5 grudnia dowiedzieli się uczniowie
z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach.

Spotkanie otworzył Dyrektor szkoły – Bogusław Chochowski, dziękując przedstawicielom Agencji Rynku Rolnego oraz Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Głubczycach za dotychczasową współpracę, zachęcając uczniów do krzewienia wiedzy na temat zdrowej żywności. W harmonogramie warsztatów znalazły się zagadnienia dotyczące zbilansowanej diety dla młodzieży z uwzględnieniem badań Zakładu Epidemiologii i Norm Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, które omówił Specjalista Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej  Pani Joanna Zagwocka – Kierownik PSS-E w Głubczycach.

Na zakończenie seminarium młodzież miała okazję zobaczyć film o gospodarstwach rolnych zajmujących się przetwórstwem drobiu oraz codziennej pracy na fermie drobiu. Dla uczestników specjalnie na cele warsztatów udostępniono z gospodarstwa Ewy i Arkadiusza Orłowskich Zielononóżki Kuropatwiane, których jajka koloru jasnoniebieskiego można było zobaczyć na wystawie. Znalazły się tam m.in. jaja strusie, indycze, gęsie i przepiórcze.

Smacznym uwieńczeniem części merytorycznej była degustacja mięsa drobiowego – potraw regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych przygotowanych dla uczestników seminariów przez uczniów placówki i ich nauczycieli, pod okiem, których młodzież uczęszczająca do szkoły nabiera szlifów zawodowych.

Swojego zadowolenia z organizowanych spotkań nie krył również Grzegorz Bialik – Z-ca Dyrektor OT ARR w Opolu, wręczając Dyrektorowi szkoły list gratulacyjny za wzorową współpracę między instytucjami.