Strona, którą oglądasz jest stroną archiwalną.

Od dnia 21 sierpnia zapraszamy na nową stronę Kuratorium Oświaty w Opolu

www.kuratorium.opole.pl

„Tydzień chleba w szkole” – dekoracyjne kanapki

Drukuj
Opublikowano: 24 listopada 2015
Wpisany przez: Rafał Rippel

17 listopada w Wojewódzkim Ośrodku Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Kluczborku w ramach obchodów „Tygodnia chleba” zorganizowano konkurs kulinarny na najlepszą przystawkę. Głównym kryterium konkursu było umiejętne wykorzystanie dodatków w celu stworzenia idealnej kanapki- zarówno pod względem estetycznym jak i wartości odżywczych. Pod fachową opieką kadry pedagogicznej uczniowie w trzyosobowych zespołach czarowali prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej.  Kawior z malin, tatar z łososia, pasty twarożkowe w połączeniu z przeróżnymi rodzajami pieczywa i mnóstwem warzyw tworzyły niesamowicie apetyczne kompozycje. W tym roku do rywalizacji stanęło aż 12 zespołów, prezentując bardzo wysoki poziom umiejętności. Do obrad komisji konkursowej zaproszono Panią Agnieszkę Zagolę Dyrektor Oddziału Terenowego ARR w Opolu. Ponieważ uczniowie podeszli z zapałem do powierzonego im zadania, wybór komisji był niezwykle trudny. I miejsce zdobyły kanapki tortowe, II – bułeczki z tatarem, a III grzanki z pstrągiem łososiowym. Zwycięzcą Konkursu nagrody wręczała Pani Agnieszka Zagola Dyrektor OT ARR w Opolu, która przedstawiła zakres działań ARR w ramach promocji prawidłowej diety w okresie dojrzewania młodzieży poprzez administrowane mechanizmy.

 

Kuratorium Oświaty w Opolu 2012-2014