Warsztaty edukacji ekologicznej

Drukuj
Opublikowano: 28 września 2012
Wpisany przez: Rafał Rippel

Kultywowanie postaw proekologicznych u młodzieży poprzez cenne walory edukacyjno – wychowawcze oraz szukanie nowych rozwiązań w zakresie przekazu ekologicznych wartości to od kilku lat temat, do którego powracają pracownicy Opolskiego Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego.

Dlatego też od 17 do 24 września br. Opolski Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego był organizatorem warsztatów kulinarnych dotyczących produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz zasad zdrowego żywienia. Praktyczna forma zajęć edukacyjnych, podczas których uczestnicy aktywnie brali udział w czynnościach gospodarskich, jak również kulinarnych. W naszym harmonogramie znalazły się takie zagadnienia jak: zasady zdrowego żywienia, tradycyjne przetwórstwo – teoria i praktyka, żywnośc regionalna, tradycyjna i ekologiczna – wytwarzanie i znakowanie. Zaproszeni goście doili kozy, rozróżniali ziarna, mielili mąkę, z której później własnoręcznie wyrabiali i wypiekali ciasta oraz pieczywo. Dodatkowa atrakcją było zwiedzanie ekologicznej przetwórni zbóż „BIOLIFE”, która od niedawna funkcjonuje na terenie gospodarstwa.

Ta niekonwencjonalna forma edukacji skierowana została do uczniów a także kadry nauczycielskiej szkół o profilu rolniczym i gastronomicznym. Zajęcia miały na celu uświadomienie zaproszonej młodzieży – konsumentom, dlaczego warto sięgać po produkty rolnictwa ekologicznego, co sprawia, że są one wyjątkowe oraz co wpływa na ich niepowtarzalny smak i wygląd. Uczniowie mogli podczas warsztatów nauczyć się jak odróżnić produkty rolnictwa ekologicznego od innych oraz w jaki sposób gwarantowana jest jakość tych produktów. Warsztaty zorganizowane zostały w 10,5 hektarowym demonstracyjnym gospodarstwie ekologicznym „Ekostyl” w Badaczu, po którym uczestników oprowadzali gospodarze oraz Aleksandra Kubacka i Anna Olczyk (OT ARR). Gospodarstwo to uzyskało certyfikat w 1993 roku. Specjalizuje się w uprawie zbóż (w tym orkiszu), roślin okopowych, pastewnych, gryki na nasiona oraz produkcji zwierzęcej (kozy, króliki, kaczki, kury Zielononóżki Kuropatwiane, świnki Wietnamskie itd.). W gospodarstwie znajduje się przetwórnia zbóż ekologicznych, wytwarzane są mąki pełnoziarniste, kasze i płatki zbożowe. Na podkreślenie zasługuje fakt, że nasi uczestnicy mieli możliwość zapoznania się ze specyfiką produkcji ekologicznej w gospodarstwie, które już po raz kolejny zdobyło I miejsce w wojewódzkim konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne a na szczebli krajowym zdobyli wyróżnienie.

Agnieszka Zagola - Dyrektor OT ARR w Opolu zreferowała uczniom mechanizmy realizowane przez ARR, a w tym również zagadnienia związane z promocją rolnictwa ekologicznego.

 Nie zabrakło wśród nas również przedstawicieli opolskich mediów, którzy przyglądali się innowacyjnej formie zajęć z zainteresowaniem.

Uczestnikom i obserwatorom warsztatów ten sposób edukacji bardzo się spodobał. Zadowoleni i uśmiechnięci, kończąc zajęcia żałowali jedynie, że tak rzadko i tak krótko mogą brać udział w tego typu przedsięwzięciach.

Dla nas to z pewnością jest doskonała motywacja do dalszego działania…