Starsi uczą młodszych, czyli „pyszna i zdrowa” zabawa przy udziale OT ARR w Opolu

Drukuj
Opublikowano: 24 marca 2013
Wpisany przez: Rafał Rippel

18 marca w Publicznej Szkole Podstawowej nr 29 w Opolu odbyły się lekcje edukacyjne, podczas, których uczniowie z Technikum Gastronomicznego przy Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu - wspólnie z uczniami szkoły podstawowej szykowali wykwintne potrawy. Było smacznie, zdrowo i kolorowo a wszystko to
w miłej atmosferze twórczej zabawy, zakończonej wspólną degustacją przeprowadzoną przez Panią Annę Błońską oraz Grażynę Kruk.

Na rozpoczęcie zajęć pod hasłem „Zdrowie mamy, bo owoce i warzywa zajadamy” Pani Agnieszka Zagola – Dyrektor OT ARR w Opolu powitała wszystkich uczestników oraz opowiedziała o promocji zdrowia, a następnie dzieci ze szkoły podstawowej pod czujnym okiem starszych kolegów brały udział w przygotowaniu pysznych owocowych sałatek oraz bajecznie pachnących pieczonych jabłek.

Warsztaty były doskonałym przykładem na to, że również starsi koledzy mogą podzielić się wiedzą zdobytą w szkole przygotowującej ich do zawodu i pracy w gastronomii z młodszymi. Starsi weryfikują swoją wiedzę i doświadczenie a młodsi w atmosferze zabawy chętnie ją przyswajają. Mamy nadzieję, że nasze wspólne działania zaprocentują w przyszłości witalnością i dobrym zdrowiem najmłodszych.

Obserwując zaangażowanie dzieci i młodzieży oraz radość płynącą ze wspólnego gotowania możemy z pewnością stwierdzić, że akcje te pogłębiają zarówno wiedzę jak i nowe umiejętności każdego uczestnika.
Dodatkową atrakcją warsztatów były gry i zabawy przeprowadzone przez Pracowników Sekcji Informacji i Promocji: Aleksandrę Kubacką i Martę Kwoczek.