13 kwietnia 2015 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu po raz pierwszy zorganizowany został Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem „REGIONALNE SMAKI“.
Merytoryczną opiekę nad konkursem sprawowało Stowarzyszenie Kucharzy Regionu Opolskiego.
Celem konkursu było:
1.kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnych,
2.promowanie produktów regionalnych,
3.doskonalenie umiejętności praktycznych,
4.podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz zacieśnienie współpracy między nauczycielami branży gastronomicznej.
W konkursie uczestniczyło 12 szkół z terenu całego województwa: z Nysy, Kluczborka, Kędzierzyna-Koźla, Strzelec Opolskich, Brzegu, Gorzowa Śląskiego, Olesna, Prudnika i Opola
Do konkurencji przystąpiło 20 dwuosobowych zespołów.