„Jak nie hamburger to co?....”
20 listopada w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, w ramach obchodów „Tygodnia chleba” zorganizowano konkurs kulinarny na propozycję alternatywy dla niezdrowego hamburgera. Wydarzenie rozpoczęto wystąpieniem dietetyka Pani Magdaleny Makos, która przedstawiła uczniom wartości odżywcze produktów spożywczych oraz ich zastosowanie w tworzeniu zdrowego lanczu. Uczestnicy konkursu przygotowywali wybrany przez siebie produkt od podstaw. Głównym kryterium było umiejętne wykorzystanie składników, tak by efekt końcowy nie tylko przykuwał oko i wyśmienicie smakował, ale także był wartościowy pod kątem walorów odżywczych. Pod fachową opieką kadry pedagogicznej uczniowie w dwuosobowych zespołach ciężko pracowali nad swoimi propozycjami. Do rywalizacji stanęło 10 zespołów, prezentując bardzo wysoki poziom umiejętności. Pracom uczestników bacznie przyglądała się komisja, która oceniała poszczególne jej etapy. Agencję Rynku Rolnego reprezentowała Pani Agnieszka Zagola Dyrektor Oddziału Terenowego w Opolu. Zwycięzcą Konkursu została drużyna, która zaproponowała bułeczki drożdżowe z kruszonką oraz trzema dodatkami: ciepłym sosem waniliowym, dżemem marchewkowym, marmoladą z czereśni, gorzkiej czekolady i chili. Uznanie jury zdobyły również bułeczki z ziołami i pastą twarogową oraz żytnie bułeczki z tatarem z łososia i kawiorem musztardowo – miodowym. Nagrody wręczała Pani Anna Olczyk Kierownik Sekcji Informacji i Promocji.
Kuchenne inspiracje studentów
Oddział Terenowy w Opolu w dniach 1-3 grudnia zorganizował wspólnie z Politechniką Opolską seminaria pt. „Kuchenne inspiracje studentów”.
„Od pola do stołu”
Jak przygotować mięso i ryby, by nie traciły swoich wartości odżywczych, a przy tym były smaczne i zdrowe – tego między innymi dowiedzieli się uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach, podczas seminariów, które odbyły się w dniach 26-27 listopada.
„Tydzień chleba w szkole” – dekoracyjne kanapki
17 listopada w Wojewódzkim Ośrodku Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego w Kluczborku w ramach obchodów „Tygodnia chleba” zorganizowano konkurs kulinarny na najlepszą przystawkę. Głównym kryterium konkursu było umiejętne wykorzystanie dodatków w celu stworzenia idealnej kanapki- zarówno pod względem estetycznym jak i wartości odżywczych. Pod fachową opieką kadry pedagogicznej uczniowie w trzyosobowych zespołach czarowali prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Kawior z malin, tatar z łososia, pasty twarożkowe w połączeniu z przeróżnymi rodzajami pieczywa i mnóstwem warzyw tworzyły niesamowicie apetyczne kompozycje. W tym roku do rywalizacji stanęło aż 12 zespołów, prezentując bardzo wysoki poziom umiejętności. Do obrad komisji konkursowej zaproszono Panią Agnieszkę Zagolę Dyrektor Oddziału Terenowego ARR w Opolu. Ponieważ uczniowie podeszli z zapałem do powierzonego im zadania, wybór komisji był niezwykle trudny. I miejsce zdobyły kanapki tortowe, II – bułeczki z tatarem, a III grzanki z pstrągiem łososiowym. Zwycięzcą Konkursu nagrody wręczała Pani Agnieszka Zagola Dyrektor OT ARR w Opolu, która przedstawiła zakres działań ARR w ramach promocji prawidłowej diety w okresie dojrzewania młodzieży poprzez administrowane mechanizmy.
„Święto Karpia” na Opolszczyźnie rozpoczęte
Uroczyste obchody „Święta Karpia” na Opolszczyźnie rozpoczęły się 13 listopada w Graczach konferencją rybacką pt. "Akwakultura i nie tylko – perspektywy i rozwój" zorganizowaną przez Lokalną Grupę Rybacką „Opolszczyzna”. W tym samym dniu na scenie Ośrodka Kultury w Niemodlinie odbyło się wręczenie nagród laureatom konkursu plastycznego dla dzieci i młodzieży szkolnej „Mały Karpik 2015”. Uhonorowania uczestników dokonała Pani Agnieszka Zagola Dyrektor OT ARR w Opolu. Pierwsze miejsce w konkursie – kategoria klasy 0-IV, otrzymała Kaja Wojtas ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Ozimku, a w kategorii klas V-VI Joanna Paluszkiewicz ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Niemodlinie. Bardzo dużą atrakcją dla licznie przybyłych uczniów był spektakl teatralny pt. „Doktor Dolittle”, który zaprezentowało Studio Małych Form Teatralnych Art-Re z Krakowa. W holu niemodlińskiego Ośrodka Kultury mogliśmy podziwiać galerię prac młodych artystów.
Agencja Rynku Rolnego w ramach działania Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość zorganizowała warsztaty kulinarne
05.10.2015 r. Agencja Rynku Rolnego w ramach działania Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość zorganizowała warsztaty kulinarne, które zostały przeprowadzone dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. Spotkanie otworzyła Pani Agnieszka Zagola – Dyrektor OT ARR. Warsztaty rozpoczęto uroczystym przywitaniem uczestników, a także omówieniem podstawowych zasad zdrowego odżywiania.
Warsztaty dla klas II i III prowadzone przez pracowników Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Opolu.
W dniach 22 i 24 września 2015 r. w Publicznej Szkole Podstawowej nr 9 w Opolu i Publicznej Szkole Podstawowej nr 2 w Ozimku odbyły się warsztaty dla klas II i III prowadzone przez pracowników Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Opolu. Zajęcia zostały przeprowadzone w ramach projektu: „Zdrowie mamy, bo owoce i warzywa zajadamy”. Głównym celem zajęć było dostarczenie dzieciom wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia i konieczności spożywania owocówi warzyw.
II Opolska WARZYWIADA 2015
Sportowa rywalizacja, wyśmienici goście, duże emocje, to tylko niektóre elementy składające się na pierwszą imprezę sportową, pod hasłem: „Warzywiada 2015”.
Apel Prezesa ARR do Dyrektorów Szkół !
Prezes Agencji Rynku Rolnego Radosław Szatkowski zaprasza wszystkich Dyrektorów Szkół do uczestnictwa w programie „Owoce i warzywa w szkole” i apeluje o niezwłoczne składanie wymaganych dokumentów. W tym roku Agencja Rynku Rolnego będzie przyjmowała zgłoszenia szkół podstawowych chcących wziąć udział w programie w I semestrze do 3 lipca .
Sesja uczniowska „Odżywiaj się zdrowo”
18 marca br w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Jakubowicach odbyła się Sesja Samorządów Uczniowskich z terenu Gminy Pawłowiczki na temat „Odżywiaj się zdrowo”.
Na spotkanie przybyli uczniowie z Publicznej Szkoły Podstawowej w Naczęsławicach, Publicznej Szkoły Podstawowej w Maciowakszu, Zespołu Gimnazjalno-Szkolno-Przedszkolnego w Pawłowiczkach, Zespołu Gimnazjalno- Szkolno- Przedszkolnego w Gościęcinie oraz Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Ostrożnicy. W ramach wydarzenia odbył się pokaz multimedialny dot. właściwej diety i prawidłowych nawyków żywieniowych oraz konsekwencji zaburzeń wynikających z nie stosowania się do właściwych zasad żywieniowych. Po prelekcji odbyły się zajęcia warsztatowe, podczas których grupy przygotowywały owocową sałatkę, zdrowe owsiane ciasteczka, budowały piramidę zdrowego żywienia oraz wykonywały colage dot. zaburzeń zdrowotnych. Całe wydarzenie zostało zakończone piosenką oraz poczęstunkiem jabłek.
Strona 1 z 4